ENCORE ‘LOVEY’ – THE HISTORIC TRINIDAD STRING BAND RECORDINGS 1912 AND 1914 (DELUXE EDITION)

Artiest info
Website
facebook

Label: Richard Weize Archives / Rockstar Records LTD.

3 cd’s met in total 65 nummers en een ‘Deluxe’-uitgave met 48 pagina’s informatie over de legendarische calypsomuziek spelende formatie ‘Lovey’s String Band’ uit Trinidad en over de achtergrond van de liedjes die op deze verzamel-cd’s werd opgenomen. We hebben het in navolging van het elders besproken album “The Blues According To Hank Williams” over een tweede verzorgde uitgave in opdracht van de ‘Richard Weize Archives’, een divisie van het platenlabel ‘Rockstar Records Ltd.’ die vooral grasduint in de obscure geschiedenis van de muziek.

John Cowley, Steve Shapiro en Dick Spottswood informeren ons over het ontstaan en de carrière van de volledig uit zwarte leden bestaande ‘Lovey’s String Band’, een formatie die ergens in de jaren 1890 werd opgericht en die is blijven optreden tot in 1928. Stokoude muziek en dito opnamen krijgen we op deze cd’s aangeboden, maar het gaat hier ook over een zeer belangrijk stuk muziekgeschiedenis omdat deze calypsogroep die voor het eerst hun muziek heeft opgenomen later als inspiratiebron heeft gediend voor talrijke groepen die zich op het gospelgenre hebben toegelegd.

De bandleider van ‘Lovey’s String Band’ werd ‘Lovey’ genoemd maar zijn echte naam was George Robertson Lovelace Baillie en hij was vooral actief als violist. De songs van deze formatie verschenen allemaal uitsluitend op 78-toerenplaten. De nummers op deze compilatie-cd’s werden in 1912 en 1914 onder de namen ‘Lovey’s Trinidad String Band’ en ‘Lovey’s Mixed Band’ met Creoolse en niet-Creoolse leden opgenomen in studio’s in New York City. Er werd ook nog opgenomen in een studio in hun thuislocatie in Trinidad, het meest ten zuiden gelegen eiland in de Caribische Zee dat vooral bekend staat als de basis van de ‘steel drum’-muziek die gespeeld werd op grote stalen vaten die we het best kennen uit de olieindustrie.

De 12-koppige ‘Lovey’s String Band’ speelde hun muziek in theaters, concertzalen en op sociale bijeenkomsten, dansfeesten en carnaval met allerlei snaarinstrumenten en ze varieërden daarbij tussen walsen, tango’s en ‘two step’-versies van de calypso die gekend waren als ‘paseos’. Het was het begin van de Eerste Wereldoorlog die een abrupt einde heeft gemaakt aan het opnemen van platen van deze etnische groep uit Trinidad in New York.

Na die oorlog probeerde ‘Lovey’s String Band’ het nog een keertje in Amerika als ‘The Trinidad Dance Orchestra’ maar nu werden ze in de studio begeleid door meerdere elektrische instrumenten wat voor een heel ander geluid zorgde dan bij hun vooroorlogse opnamen. Om u een idee te geven hoe de muziek van deze band destijds klonk geven we twee tracks mee op de video’s: eerst krijgt u “Mango Vert”, een paseo uit 1912 en daarna de wals “Manuelito” die ook in juli 1912 voor het eerst in New York City werd opgenomen.


(valsam)